Vitalitás betegség: A paradicsom és a paprika jótékony élettani hatásai

Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2535 fő
  • Képek - 332 db
  • Videók - 609 db
  • Blogbejegyzések - 942 db
  • Fórumtémák - 165 db
  • Linkek - 1458 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2535 fő
  • Képek - 332 db
  • Videók - 609 db
  • Blogbejegyzések - 942 db
  • Fórumtémák - 165 db
  • Linkek - 1458 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2535 fő
  • Képek - 332 db
  • Videók - 609 db
  • Blogbejegyzések - 942 db
  • Fórumtémák - 165 db
  • Linkek - 1458 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2535 fő
  • Képek - 332 db
  • Videók - 609 db
  • Blogbejegyzések - 942 db
  • Fórumtémák - 165 db
  • Linkek - 1458 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 A paradicsom és a paprika a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyagai: rengeteg ételünkben kapnak kiemelt helyet a lecsótól a paprikás krumplin át a töltött paprikáig, és nem csak sütve, főve fogyasztjuk őket, hanem salátában, vagy éppen csak úgy, nyersen is. Valahogy azonban keveset tudunk arról, hogy milyen hatással vannak ránk ezek a zöldségek. Mit érdemes tudni róluk azon túl, hogy a paprikában van C-vitamin?

 

 

A paprika jótékony hatásai

A paprika segíthet a fogyókúrázóknak, mivel sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz, azt pedig már az iskolában mindenki jól bemagolta, hogy nagyon gazdag C-vitaminban, de emellett kiváló A-provitamin forrás. A zöld paprika kétszer, a piros pedig háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Vízhajtó hatással van a szervezetre, természetes módon segíti az egészséges emésztést, és megelőzi a vérzékenységet.

A zöld paprika fogyasztása jó hatással van a sejtek, sejtfalak, erek és egyéb kötőszövetek egészségének megőrzésére, a "népi orvoslás" pedig a skorbut megelőzésére, végtagízületi fájdalmak, fáradtság és étvágytalanság ellen is javasolja.

 

A piros paprika, a pritamin gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, béta-karotinban és bioflavonoidokban, ezek elősegítik a szervezetben felbukkanó szabad gyökök semlegesítését, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. A piros paprika különösen bő provitamin-tartalma védi a bőrt és a nyálkahártyát, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást, és gyorsítja a sebek gyógyulását.

A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami a jellegzetes "csípős" érzést, piros arcot és néha még némi könnyeket is eredményez, valamint fájdalomcsillapító hatást is kölcsönöz neki. Enyhe mértékben vízhajtó és húgysavkiválasztó hatása van. Enyhíti a torokgyulladást, és elősegíti az orrmelléküregben letapadt nyák felszakadását, ürülését, jót tesz az eldugult orrnak.

Tartalmaz köptető hatású anyagokat, a gyomorba eljutva ingereli a nyálkahártyát,amire a tüdőmirigyek fokozott nedvelválasztásba kezdenek, és így a hörgőkben pangó váladék felhígul, könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően segíthet az influenza megelőzésében, betegség esetén izzasztó, torokfájást enyhítő hatása miatt kiemelten érdemes fogyasztani.

A paradicsom jótékony hatásai

 

A paradicsom bővelkedik az anti-oxidánsokban és a tápanyagokban, így rendkívül egészséges táplálék. A szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz és fruktóz. Rengeteg benne a karotin, a B1- és B2- valamint a C-vitamin. Erős a káliumtartalma. Kellemes ízét annak köszönheti, hogy sok szerves savat tartalmaz, alma- és citromsavat, borostyánkősavat, valamint természetes tejsavat. Az éretlen paradicsomokban káros hatású szolanin található, ami az érés során eltűnik, ezért mindenképp csak éretten fogyasszuk.

Az érett paradicsom fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, a reumás fájdalmakat, segít a gyulladásos betegségek csillapításában, és jó hatással van a köszvényre. Enyhíti a gyomorsavtúltengést, elősegíti az egészséges emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és fogyasztása oltja a szomjúságot. Arcra helyezve és fogyasztva egyaránt helyreállítja a bőr pH értékét, és jó hatással van a zsíros, pattanásos arcbőrre.

 

A paradicsomban nagy mennyiségben található meg likopin, ez adja a jellegzetes, piros színét. Ez egy kémiailag stabil vegyület, ami főzés hatására sem károsodik, nem bomlik fel, és legjelentősebb mennyiségben a paradicsom tartalmazza. Antioxidáns hatású vegyület, ami sokat segít a rákos betegségek kialakulásának megelőzésében,  valamint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szájüreget, a gyomrot és a bélrendszert érintő daganatos betegségek megelőzésében. A likopin segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a paradicsom feldolgozásakor nem csökken annak likopintartalma, sőt, a gyártási folyamatok során a vegyület felszabadul, és a szervezet számára könnyebben felvehetővé válik: ezért a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek és a ketchupnak magasabb a likopintartalma, mint a paradicsomnak. A sűrítmények általában a paradicsom értékes tápanyagait is megőrzik, mert csökkentett nyomás mellett, 100 °C alatti hőmérsékleten dolgozzák fel.

 

Forrás: http://friss.blog.hu

 

Címkék: paprika paradicsom

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 napja itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu