Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Még mindig töretlen népszerűségnek örvend a gluténmentes étrend, pedig sokan nem tudják, miért is jó vagy nem jó az, ha egy étel gluténmentes.
Egy nemrég készült közvéleménykutatásból az derült ki, hogy az amerikai felnőttek közel 30 százaléka próbál gluténmentes étrendet követni, ha pedig rákeresünk a kifejezésre a Google-ban, több mint 95 millió eredményt kapunk. Ha te is a gluténmentes táborba tartozol, vagy azért, mert lisztérzékenység miatt kerülnöd kell a glutént, vagy mert úgy gondolod, hogy túlérzékeny vagy rá, íme, öt olyan új információ, amelyeket érdemes tudni.
A lisztérzékenységért nem csak a glutén lehet felelős
A Columbia Egyetem nemrég készült kutatása azt mutatta, hogy a glutén mellett más búzafehérjék is kiválthatnak problémás tüneteket a lisztérzékenységben szenvedő betegekben. Bár a glutén az elsődleges proteinfajta a búzában, a kísérletekben öt nem glutén fehérjecsoport is számos alanyban váltott ki immunválaszt.
Nem szabványosak a gluténmentes feliratok
Az USA Élelmiszer -és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) csak nemrégiben szabályozta a „gluténmentes" kitételt. A tavaly augusztusban kiadott FDA szabályozás szerint a gyártók csak olyan termékekre írhatják rá, hogy gluténmentes, amelyek legfeljebb 20 rész a millióban mennyiségű glutént tartalmaznak – ezt a korlátot alkalmazzák Kanadában és Európában is. Tehát annak ellenére, hogy mostanra szabványosították a gluténmentességet, ez nem jelent 100 százalékos gluténmentességet. Ez részben azzal magyarázható, hogy a legérzékenyebb tesztek sem teljesen pontosak, a klinikai vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy nincs szükség a 0 rész a millióban koncentráció elérésére ahhoz, hogy a lisztérzékenyekben meg lehessen előzni a tüneteket.
A gluténmentes gyorsételek nem feltétlenül biztonságosak a lisztérzékenyeknek
Számos gyorsétteremlánc kezdett már gluténmentes ételeket forgalmazni, de mivel a pizzát ugyanabban a konyhában készítik, mint a gluténtartalmú változatot, nem tekinthető biztonságosnak minden lisztérzékeny beteg számára.
Gluténmentes egészségtelen ételek mindenütt
Bár a gluténmentes kifejezés szinte szinonimájává vált az egészségesnek, egyértelműen létezik számos egészségtelen gluténmentes étel. A nagyáruházak rengeteg olyan terméket kínálnak, amelyeken ott virít a gluténmentes felirat: kekszek, sütemények, pizza, sajtos tészta, jégkrém, szendvicsek, chipsek és sörök. Igaz, hogy némelyikük áldás lehet a lisztérzékenyeknek, akik végre ehetnek azokból a finomságokból, amelyeket korábban kerülniük kellett, de egyértelműen nem ezek az ételek alkotják a tápanyagokban gazdag, egészséges étrend alapját.
Hamarosan itt vannak az ételszenzorok
Annak ellenére, hogy a lisztérzékenység és a glutén-túlérzékenység nem
ugyanaz, mint az élelmiszerallergiák, az élelmiszerek
allergén-tartalmának kimutatására szolgáló új fejlesztésű eszközök a
glutén kimutatására is alkalmasak lesznek. Ilyen lesz többek között az a
nagyjából 40.000 forintos hordozható érzékelő, ami az élelmiszerekbe
helyezhető és eldobható egységekkel mutatja ki a kockázatos
összetevőket, illetve a felhasználók egy alkalmazás segítségével
oszthatják meg az eredményeket. Amennyiben az eszköz pontos lesz, óriási
áttörést jelenthet a területen, bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy a
készülék minden egyes élelmiszerrel működik-e.
Forrás: http://www.life.hu/
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Természetes anitbiotikum
TV2 Aktív 2011.04.11-i riportja a gyógyító gombáról
A fejlett világ járványa: az allergia
H1 n1 ellen alternatív módon védekezem!!!