Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Felföldi Fanni | 0 hozzászólás
Tudtad, hogy a répa vitamintartalma sokkal jobban érvényesül, ha párolva fogyasztod? A nyers étkezés nagyon egészséges dolog, de bizonyos zöldségeket érdemes inkább főzve, párolva beiktatni az egészséges étrendedbe. Hogy miért? Most eláruljuk!
Jó ideje elterjedt dolog a zöldségeket nyersen fogyasztani, mivel a főzéskor elvesznek a bennük található, értékes enzimek. A nyers diétán lévők szerint azért is hatékony ez az étkezés, mert az embernek az energiaszintje sokkal magasabb, a bőrnek és az emésztésnek nagyon jót tesz, ráadásul a fogyás is könnyebben megy. Sőt, több kutatás is bizonyítota, hogy a nyers zöldségeken alapuló diétával csökkenthető a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák, illetve a rák kialakulása
Korábban Stőhr Grétavegán szakácsnő a Life.hu-nak elmondta, miért is érdemes nyers ételeket fogyasztani. ,,A nyers étkezés vagy élő enzimekben gazdag étkezés nem divatirányzat, hanem a lehető legegészségesebb étkezési forma. Térhódítása szükségszerű, hiszen egyre több a beteg és túlsúlyos ember, aminek többnyire a helytelen és rendszertelen táplálkozás az oka. A lényege az, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, zöld leveles növényeket, magvakat, olajos magvakat és csírákat természetes formájukban, minden olyan eljárás kiiktatásával fogyasztjuk, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti őket. Ez ugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak. A sütés-főzés, a magas hőmérséklet tönkreteszi az ételeket, mivel lényeges tápanyagok, enzimek mennek veszendőbe. Pont azok, amelyek vízzel és oxigénnel látják el a sejtjeinket, amelyek folyamatosan körforgásban és sejtmegújító folyamatokban vesznek részt."
Azonban vannak bizonyos zöldségek, melyeket párolva hatékonyabb fogyasztani - erről Helen Bond dietetikus mesélt a MailOnline-nak. ,,Nagyon jó arról olvasni, milyen fontos szerepe van a nyers ételeknek az egészséges életmódban, a fogyásban. Ám egy, csak nyers ételekből álló diéta unalmassá válhat, így hosszú távon nagyon nehéz betartani." A dietetikus ezért összeállított egy listát, mely zöldségek azok, amiket érdemesebb nyersen, vagy épp párolva beiktatni az étrendbe.
Azt azonban hozzáteszi, a legfontosabb dolog a kiegyensúlyozott étrend, aminek tartalmaznia kell nyers és főtt, párolt zöldségeket is. A szakértő szerint, ha pároljuk a zöldségeket, azt érdemes minél rövidebb ideig tenni, mert ez éppen elég arra, hogy lebomoljon a növényi sejtfal, és a zöldségben lévő tápanyagok könnyebben felszívódjanak a testben. A szakértő szerint ha olyan sokáig főzzük a zöldségeket, hogy azok elvesztik a színüket, akkor a vitamintartalmuk is drasztikusan csökken, ezért ő maximum 4-5 percet javasol. De lássuk, mely zöldségeket érdemes inkább nyersen fogyasztani!
Paradicsom - főzve, sütve jobb
A paradicsomban található likopin adja a piros színt, de ugyanez az antioxidáns játszik szerepet a rák elleni védelemben és a szívbetegségekben. Sőt, egyes kutatások szerint a bőrt is védi az ultraibolya sugárzástól. Ám amikor a paradicsomot lassan sütni vagy párolni kezdjük, lebomlik a növényi sejtfal, ezáltal pedig lényegesen könnyebben szívódik fel a testben a likopin. Sőt, a konzerv paradicsomban is van bőven C-vitamin és béta karotin, amik jót tesznek a szervezetnek és a bőrünknek is.
Brokkoli - nyersen a legjobb
Ezt a zöldséget nem ritkán szuperételként is emlegetik, mivel a benne található szulforafán a rák természetes ellenszere, ám ez csak a nyers vagy alig párolt brokkoliban érvényesül. 40 Celsius fok fölötti főzéskor ugyanis azok az enzimek, melyek hatására létrejön a szulforafán, elpusztulnak. Ezért érdemes a brokkolit nyersen, vagy csakis nagyon finoman párolva fogyasztani.
Répa - főzve a legjob
Bár a répában található vitaminok főzéskor érvényesülnek a legjobban, azért ne mondj le a nyers répa rágcsálásáról. De jó, ha tudod, hogy a főzés megkönnyíti, hogy a benne lévő antioxidánsok könnyebben beépüljenek a szervezetbe. Főzéskor nő a répa béta-karotin szintje, ezt a test A-vitaminná alakítja. Ez a vitamin pedig elengedhetetlen a bőrünk és a szemünk épségéhez, a csontfejlődéshez, és segít a fertőzések elleni harcban.
Spenót - nyersen
A spenót nagyon gazdag káliumban, ami segít szabályozni a vérnyomást, ezen felül A és C-vitamin tartalma is jelentős. Emellett sok benne a kálcium, a vas, a magnézium, a mangán, melyek felelősek a csontok épségéért. A benne lévő folsav erősíti az immunrendszert és segít csökkenteni a fáradtságot, sőt, állapotos nőknek is kifejezetten ajánlott. A spenót tartalmaz még luteint is, ami a szem épségéért felelős. Ez a számos pozitív hatás nyersen érvényesül a legjobban: persze egy leheletnyit fonnyaszthatod is egy kevés olajon tésztákra, húsok mellé, de teljesen nyersen fejti ki igazán jótékony hatásait: tépkedd salátába, vagy fogyaszd napi rendszerességgel zöldturmix formájában
Kelbimbó - kicsit párold meg
Mindegy hogy szereted vagy gyűlölöd, a kelbimbó tápanyag és vitamintartalma mellett nem mehetünk el szó nélkül. A brokkolihoz és a karfiolhoz hasonlóan ő is a káposztafélék családjába tartozik. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma: C, B, K vitamin, béta karotin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor bőven található benne. Erősíti az immunrendszert, kiváló rákmegelőző hatása van, serkenti az emésztést, a benne lévő ballasztanyagoknak köszönhetően. Főzve, párolva érdemes fogyasztani: körülbelül 5-6 perc párolás már elegendő is a kelbimbónak.
Pirospaprika, kaliforniai paprika - csakis nyersen
A paprikában nagy mennyiségű C-vitamin található, körülbelül kétszer annyi, mint egy egész narancsban. Emellett antioxidáns tartalma is jelentős, így erősíti az immunrendszert. Hő hatására a C-vitamin tartalom drasztikusan csökken, így azt javasoljuk, lehetőleg nyersen fogyaszd: önmagában is kiváló nassolnivaló, kenhetsz rá különféle zöldségkrémeket, és salátába is tökéletes.
Fodros kel - nyersen
A külsejében a kelkáposztára is emlékeztető növény is igazi vitaminbomba: magas a kalcium és A-vitamin tartalma. A kalcium erősíti a csontokat, a káliummal együtt pedig szabályozza a vérnyomást, és a szívre is jótékonyan hat, emellett a rák megelőzésében is szerepe van. A benne lévő folsav erősíti az immunrendszert, jót tesz a vérnek. Lehetőleg nyersen fogyaszd, a főzés során ugyanis a zöldség C-vitamin tartalmának egyharmada elveszik. A fodros kel is kiváló alapanyaga a zöld turmixnak - kombináld ananásszal, almával és egy pohár vízzel!
Forrás: http://www.life.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
good information https://www. safetytoto.com Simply want...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
Find out https://thebrennanhouse.org ...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
good information https://totosidae.com ...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
contents https://everyonetoto. com quality to fulfill you. Your ...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
References https://mart-to. com/ This is such a great ...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
click here https://www. elgustoesnuestro20.com/ Hi!...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
토토경비대 https://securitytoto. com/ This is such a great ...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
View data https://www. casinosesang.com Hi! This...
Andy yyyyy írta 2 hete a(z) "Spirulina,Chlorella" fórumtémában:
View data https://dontforgetdelicious...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kalcium, a csontok őre - 5 zöldség, amiben bőven van belőle
A túl sok zöldség sem egészséges?