Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy királyi reggeli kijár a magas koleszterinszinttel rendelkezők számára is. De hogy mit jelent a királyi, azt egészségünk érdekében fordítsuk a saját nyelvünkre és igényünkre!
Jó és rossz koleszterin???
A HDL koleszterin az ún. "jó" koleszterin. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.
A vér koleszterinszintjét meghatározza a táplálékkal bejutó koleszterin mennyisége, a máj és a vékonybél által termelt koleszterin mennyisége,
valamint szervezetünk koleszterin lebontása. A koleszterinszint
befolyásolható diétával, a cél, hogy az értéke ne haladja meg az 5,2
mmol/l-t. A laborpapírunkon gyakran találkozhatunk HDL koleszterin
meghatározással is. Ez a "jó koleszterin" egy védőfaktorként működik
szervezetünkben, feladata, hogy a perifériáról (pl. érfalakról) felvegye
és elszállítsa a felesleges koleszterint a lebontás helyére, a májba.
Vérben ennek az egészséges szintje minimum 0,9 mmol/l kell legyen.
A hosszú, pihentető éjszaka után ebben a betegségben is fontos
feladattal bír a rendszeres reggeli étkezés, mert az ételt elfogyasztva
az epehólyag kiürül, ezáltal nagy mennyiségű koleszterin távozik a
szervezetből. Magas LDL koleszterinszint
esetén több tényezőt figyelembe véve érdemes összeállítani a "diétás"
reggelit, mely védő és normalizáló funkcióval is rendelkezik. Ezek a
tényezők az alábbiak.
Kiváló reggeli alapanyagok, mert teltségérzetet okoznak,
szabályozzák az emésztési és felszívódási folyamatainkat és nem okoznak
hirtelen vércukorszint emelkedést. Magas rosttartalmuknak köszönhetően megkötik a vékonybélben a koleszterintet és segítik kiürülésüket.
Ajánlat:
A délelőtt nem telhet el gyümölcsök és/vagy zöldségek fogyasztása
nélkül. Koleszterinürítő rosttartalmuk mellett dúskálnak érvédő
antioxidáns vegyületekben (pl. karotin, likopin, C-vitamin, stb.)
Ajánlat:
A hagymák mindegyike tartalmaz kénvegyületeket, melyekről kutatások írják le koleszterincsökkentő hatásukat.
Ajánlat:
A tejek és
tejtermékek tartalmaznak koleszterint. Válasszuk közülük a soványabb
fajtákat, de néha próbáljuk ki a növényekből készített helyettesítőket
is.
Ajánlat:
Diétával a magas koleszterintszint ellen
5. Háttérbe a telített zsírsavakkal!
A telített zsírok koleszterinszint növelő hatása kétszerese a
táplálékkal bevitt koleszterinének. A telített zsírokat az állati
eredetű termékek tartalmazzák, melyek teljes megvonása nem szükséges, de
törekedni kell a minőség és a mennyiség megválasztására. Felvágottak,
szalámik és szalonnák fogyasztása viszont a diétában nem ajánlott.
Ajánlat:
A koleszterint is az állati termékek tartalmazzák. Legyen szó zsíros
vagy sovány alapanyagról, ott van bennük a koleszterin. Az állati
zsírokat, szalonnát, szalámikat és a belsőségeket érdemes kiiktatni, de a
sovány húsokat, tejtermékeket és a tojást módjával fogyaszthatjuk. A
transz-zsírsavak amellett, hogy növelik az LDL koleszterinszintet,
csökkentik a védő HDL koleszterint. A transz-zsírsavakat a kész
élelmiszerek egy része tartalmazza, ezért ételeinket készítsük tiszta,
friss alapanyagokból mi magunknak.
Ajánlat:
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak (forrásai pl. olivaolaj,
kukoricaolaj, diófélék) és a többszörösen telítetlen zsírsavak (forrásai
pl. napraforgóolaj, repceolaj, lenmagolaj, tengeri halak és halolajok,
olajos magvak és a belőlük készült olajok) is fontos szereppel
rendelkeznek a koleszterinszint, a vérsűrűség és a vérrögképződés
befolyásolása területén. Az érrendszerünk védelme miatt állandó alkotóik
kell, hogy legyenek étrendünknek.
Ajánlat:
Forrás:http://www.hazipatika.com
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
Keczánné Macskó Piroska írta 1 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Érdekességek a koleszterinről
Miért fontos, hogy ellenőrizzük vércukor-, koleszterin- és húgysavszintünket ?
3 + 1 természetes tipp a koleszterin csökkentéséhez
Válaszd a változást, válaszd az egészséges életet!