Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitalitás és Betegségek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Vitalitás és Betegségek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Stresszel teli modern életünkben szinte mindannyiunkat fenyeget az elsavasodás veszélye. Acidózisról, a vér vegyhatásának savas irányba történő eltolódásáról akkor beszélünk, amikor a vér pH-értéke 7,3 alá csökken. Normális körülmények között ezt kompenzálják a vérbe jutó lúgos anyagok, és helyreáll az egyensúly. Ha viszont valami miatt nem kerül sor a semlegesítésre, és felhalmozódnak a savas anyagok, illetve ha légzési elégtelenség következtében megnő a vér szén-dioxid-tartalma, jelentkeznek az acidózis tünetei: a légszomj, súlyosabb esetben az eszméletvesztés. Az acidózisnak egyéb okai is lehetnek. A stressz állandósulása miatt a gyomor túl sok gyomorsavat termel, amely visszafolyhat a nyelőcsőbe, vagy fekélyeket okozhat a patkóbélben. A túlzott húsfogyasztás szintén savasítja a szervezetet, és – nem mellékesen – súlyosbítja az időskorban amúgy is fenyegető csontritkulást.
A szervezet lúgosításaA stressz okozta gyomorsavtúltengés kellemetlen, állandósulása pedig gyomorfekélyhez vezethet. Ilyenkor kell olyan gyógynövényekhez folyamodnunk, amelyek csillapítják, majd teljesen meg is szüntetik a gyomorsav-túltengést. Az apróbojtorján – cserzőanyag-tartalmának köszönhetően – összehúzza a fellazult gyomornyálkahártyát, és filmszerű réteget képez, amivel csökkenti a savképződést. Az orbáncfű cserzőanyaga szintén így hat, emellett – antidepresszív hatása révén – oldja a belső feszültséget, ami a túlzott gyomorsavképződésért felelős. Ha tehát sikerül megszüntetni az acidózist kiváltó okokat, helyreáll a rend, s megszűnnek a gyomorpanaszok is. Járulékos tünetként jelentkezhet, hogy az összeszorult epehólyagból (illetve az epeutakból) nem folyik el az epe, ezért epehajtó gyógynövényeket – borsmentát, kakukkfüvet és kevés fehér ürömfüvet – is érdemes a gyógyteába tenni. Ha emellett még a hasnyálmirigy is alulműködik, papajatartalmú készítmények fogyasztásával pótolhatjuk a fehérjék és a cukrok emésztéséhez szükséges enzimeket.
Zöld segítőkA szervezet savasságát csökkentő növények között előkelő helyet foglal el a lucerna és a Moháve-jukka, s fölbecsülhetetlen ajándékai a természetnek a belőlük előállított Alfalfa és Green Care, valamint Golden Yucca természetes táplálékkiegészítők. Ez utóbbi terpénes szaponinjai kioldják a szövetekből a káros lerakódásokat, amelyek aztán a bőségesen fogyasztott folyadékkal távoznak a szervezetből. A tisztulási folyamatot egyébként testszerte jól érezhetjük a zsibogásból, pulzálásból, nyomásból. Lúgos hatású a legtöbb zöldség és gyümölcs, leginkább a fokhagyma és a hagyma, a fehér mustár, a málnalevél, a paprika, valamint a fahéj és a papaja. A szervezet pufferkapacitását emeli, a túlzott savasságot jól semlegesíti a burgonya, az endívia és a fejes saláta, a káposzta, a karalábé, a gyümölcsök közül a cseresznye, a görögdinnye, a mandarin, a mangó, a nektarin, a szeder, a szőlő, valamint a lencse és a mák. Hasonló hatású táplálékaink még a különböző gyümölcsszirupok, a sütőpor, a szójaszósz, a tengeri moszatok és a tengeri só.
A szervezet savasításaA magyar ember számára az elsavasodás jelent veszélyt, hiszen étrendje bővelkedik állati eredetű fehérjében, és a húsfélék mind savas jellegűek. Nagy kedvelője az édes ízeknek is, márpedig a répacukor, a csokoládé, a kakaó, a lekvár, a fagylaltok és a zselék egyaránt a savasságot támogatják. Savasítanak a kenyérfélék és a különböző pékáruk, amelyekből szintén sokat fogyaszt, valamint a sajtok, de még a kecsketej is. Konyhakerti növényeink közül viszont egyedül a tök savasító hatású. Néhány táplálékunk egyáltalán nem befolyásolja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A zöldségek-gyümölcsök közül ebbe a csoportba tartozik az alma, az ananász, a bab, a banán, a citrom, a datolya, a fekete áfonya, a földieper, a füge, a kajszi- és őszibarack, a karfiol, a körte, a narancs és a szilva. Semleges hatású gabonafélék a pohánka, a rizs és a zab, de a mazsola, a méz és az olívaolaj mellett ebbe a csoportba tartoznak a halak is.
Forrás: Freespirit.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
10 ok, hogy miért szokjon rá a citromos vízre
Válaszd a változást, válaszd az egészséges életet!
Járvány idején: Így utazz tömegközlekedésen biztonságosan
A paradicsom ennyi betegségtől véd